Camerplan

Een cameraplan is een strategische weergave van de camerapositie met behorende richtlijnen dat is samengesteld op de plattegrond van een evenement, gebouw of locatie. Een cameraplan geeft een gedetailleerde weergave van de kijkhoek van de camera met daarbij een dekkingsgraad van wat deze camera ziet. Door de inzet van camera's kan een veiligheids- of beveiligingsplan meer effectief worden samengesteld en is de gebruiker verzekerd van de meest optimale cameraposities.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een strategische camera inzet voorkomt problemen

Om bezoekersstromingen goed te kunnen overzien óf effectief toezicht toe te passen op projecten is het van belang om een cameraplan samen te stellen. Het cameraplan geeft een strategische weergave van het evenement, de binnenstad óf de (bedrijfs)locatie met daarin gepresenteerd waar camera's worden gepositioneerd. Het cameraplan wordt altijd samengesteld door een projectiedeskundige* en bestaat uit de volgende stappen:

 • Locatie analyse
  Het cameraplan begint met het analyseren van de locatie en het in kaart brengen van eventuele (veiligheid)risico's. Voor een evenement wordt naast veiligheid ook sterk rekening gehouden met crowdmanagement.
 • Doelen bepalen
  Zodra de locatie is geanalyseerd dient er per camerapositie een concreet doel worden geformuleerd. Gaat het bijvoorbeeld om creëren van een duidelijk overzichtsbeeld, of is het identificeren van mensen van groter belang? 
 • Inzet bepalen
  Afhankelijk van de camerapositie dient er een concreet type camera te worden voorgesteld/ingetekend. Een camera dat bijvoorbeeld op een buitenpositie wordt bevestigd dient andere specificaties te hebben dan een camera in de entree.
 • Projectieplattegrond
  Tot slot dienen de cameraposities te worden ingetekend in een projectieplattegrond. Deze plattegrond bevat de concrete camerapositie met de kijkhoek welke dient te worden gerealiseerd bij de montage.