Nieuwsbericht

Decibel gebruikt camera's om tienduizenden bezoekers te sturen

March 22, 2021

HILVARENBEEK - De massa van 50.000 mensen lijkt zich organisch over het Decibel-terrein te bewegen. Maar schijn bedriegt. Hier ligt een doordacht plan aan ten grondslag. En tijdens het evenement wordt indien nodig achter de schermen bijgestuurd. Een kijkje door de camera’s.

Het contrast met de rust in het ‘event control centre’ - een grote vrachtwagenoplegger vol techniek die buiten het festivalterrein staat gestationeerd - is groot. Vanachter rijen bureaus houden medewerkers van onder meer de politie, beveiliging en Crowdwatch Nederland een lange wand met schermen in de gaten. Daarop te zien: buienradar, camerabeelden van de verschillende podia en grafieken die het geluid weergeven.

Hier hebben we binnen tien seconden een beeld van hoe het gaat op en rond het evenement

Jelle Klooster (b2s)

De politie kijkt in de meldkamer op het bureau aan de Ringbaan West in Tilburg rechtstreeks mee. ,,Hier hebben we binnen tien seconden een beeld van hoe het gaat op en rond het evenement”, zegt Jelle Klooster, namens organisatie B2S eindverantwoordelijk voor de veiligheid op Decibel.

Hoeveel bezoekers kunnen er staan?

Maar wat we hier zien is eigenlijk het sluitstuk van een veel groter plan dat al maanden geleden in elkaar is gestoken. Klooster: ,,We maken een tekening van het terrein. Daarin nemen we de ervaringen van afgelopen jaren mee. Waar komen de area’s, welke artiesten zijn populair en trekken veel publiek. Met rekenmodellen bepalen we hoeveel mensen waar kunnen staan, hoe snel ze de area kunnen verlaten en welke faciliteiten zoals kluisjes en toiletten er waar nodig zijn op het terrein.”

Camera's

Tijdens Decibel spelen camera’s - op en rond het terrein hangen er zestien - een belangrijke rol om de constant bewegende massa in de gaten te houden. ,,We gebruiken ze voor crowd management, beveiliging en visuele bevestiging van meldingen”, zegt Hans Adema namens Crowdwatch, onderdeel van beveiligingsbedrijf Profi-Sec Technology.

Portofoons

Op zijn computerscherm staat een kaart van het festivalterrein. Daar bewegen rode stipjes langzaam overheen. Adema: ,,Dat zijn de interventieteams, beveiligers die over het terrein lopen en een portofoon met gps hebben. Als er ergens iets gebeurt, zien we hier wie er het dichtste bij is en het kan oppakken.”

Decibel 2019, de Pussy Lounge parade.

Decibel 2019, de Pussy Lounge parade. © Hein Eikenaar/BD

Op een scherm in de vrachtwagen is te zien hoe de Pussy Lounge-parade zich bij de noord-ingang opstelt voor een tocht over het terrein. Er lopen beveiligers mee. Vanuit de controlepost wordt de stoet in de gaten gehouden.

Regen: groepen zoeken schuilplek

Faisel Reingoud, directeur van Profi-Sec Security Events, ziet het als een wisselwerking tussen mensen, middelen en techniek. ,,Gaat het ineens hard regenen, dan is de kans groot dat bezoekersgroepen zich plots verplaatsen om een schuilplek te vinden. Op basis van de camerabeelden nemen we maatregelen om die stroming te beïnvloeden. Wordt het ergens heel druk dan proberen we met led-borden, aanwijzingen door de beveiligingsmedewerkers of het plaatsen van hekken mensen naar alternatieve schuilplaatsen te sturen.”

Drugsopsporing

Ondanks het zero-tolerance beleid voor drugs zijn er bezoekers die het mee naar binnen proberen te krijgen. Worden de camera’s gebruikt voor opsporing? Indien mogelijk wel, aldus Klooster. ,,Al is opsporing heel lastig. Het is veel minder zichtbaar als bijvoorbeeld geweldpleging of vernieling. Bovendien geldt voor drugsbezit, dat je iemand op heterdaad moet betrappen. Gooien ze het spul op de grond dan wordt het al een precaire zaak.”

Bezoekers hebben geen probleem met de camera's

Op het terrein zijn de camera’s overigens nauwelijks zichtbaar. Ze zijn klein en op hoogte ‘weggewerkt’ bij de podia. Wat rondvragen onder dansende bezoekers leert dat ze er geen probleem mee hebben dat ze worden gefilmd. Beveiliging hoort bij zo’n groot evenement.

Decibel 2019

Decibel 2019 © Hein Eikenaar/BD

De camerabewaking wordt aan bezoekers bekendgemaakt, aldus Adema. Privacyregels voor het evenement zijn vastgelegd in een verklaring. Crowdwatch is verantwoordelijk voor verwerking van de beelden. ,,We zetten de camera’s in op basis van gerechtvaardigd belang. De inzet draagt bij aan de beveiliging.”

Beelden worden vier weken opgeslagen en daarna vernietigd.

Misschien ook interessant

Verwante artikelen