Nieuwsbericht

Slimme camera's herkennen elke carnavalsvierder in Korte Putstraat: ‘Wie er niet in mag, hebben we er zo uitgepikt’

March 22, 2021

11.381 gezichten hebben de slimme camera's op de Korte Putstraat dinsdag tegen vieren al herkend, en de teller loopt op. Want niemand komt dit jaar meer ongezien de smalle carnavalsstraat in, ook niet met plaksnor of kek brilletje op. Al valt het aantal incidenten in de straat dit jaar mee. ,,De mensen met een verbod in deze straat zijn op twee handen te tellen.”

De slimme camera's in de Korte Putstraat

De slimme camera's in de Korte Putstraat © Olaf Smit

De slimme camera's in de Korte Putstraat © Olaf Smit

De gezichten van nietsvermoedende, bierdrinkende carnavalvierders schieten één voor één het scherm over in het beveiligingshoofdkwartier. Elke seconde herkennen de slimme camera's rondom de Korte Putstraat wel een nieuw gezicht, waarna een groen vierkantje om het gelaat verschijnt. Automatisch wordt bekeken of al deze Oeteldonkers zich deze carnaval al eens heeft misdragen. Is dat het geval? Dan volgt vanzelf een signaal en kan de beveiliging erop af.

‘Wij willen de gezichten altijd kunnen zien’

Het is de nieuwste innovatie die gebruikt wordt bij het crowd control in de Korte Putstraat. Noodzakelijk? ,,Het is ook wel een beetje luxe", geeft Hans Adema van het bedrijf CrowdWatch aan. ,,We testen deze carnaval ook hoe het systeem reageert op mensen met uitdossingen. En dat gaat heel goed. Mensen met een plaksnor komen hier echt niet doorheen.” Nee, niemand kan dus meer ongezien het drukke straatje in. Dat kan in de Korte Putstraat overigens ook omdat bezoekers met een carnavalsmasker er nou eenmaal niet in komen. ,,Wij willen de gezichten altijd kunnen zien", vertelt Alae Boujrad, evenementenmanager voor het beveiligingsbedrijf Profi-Sec. Hij houdt dezer dagen het straatje in de gaten, zowel op de monitor als op de straat.

Verscheidene stadia van drukheid in de korte Putstraat tijdens carnaval in 2016. De beelden komen uit een Time Lapse van 36 uur carnaval in de straat.

Verscheidene stadia van drukheid in de korte Putstraat tijdens carnaval in 2016. De beelden komen uit een Time Lapse van 36 uur carnaval in de straat. © Trigger Timelapse

En het systeem werkt, geeft ook hij aan. Al was het qua incidenten wel een rustige carnaval, vertelt Boujrad. Het aantal mensen dat daadwerkelijk een verbod krijgt voor de straat is ‘op twee handen te tellen’. ,,Alleen mensen die zich echt misdragen krijgen een straatverbod voor drie dagen. We geven bezoekers die dan straat uit worden gezet ook direct de boodschap mee dat ze herkend worden als ze de volgende keer binnenwandelen. Meestal is de boodschap dan ook wel duidelijk. Slechts twee keer hebben de camera’s iemand herkend die alsnog naar binnen wilde. Die hebben we er dan zo uitgepikt.” Angst voor aantasting van de privacy is in elk geval niet nodig, vertelt Adema. ,,De software kijkt alleen naar mensen die al iets misdaan hebben. Alle andere herkende gezichten worden weer verwijderd.”

Camera's hebben dienst bewezen

Het is inmiddels het derde jaar dat de hele Korte Putstraat bij grote drukte tijdelijk geen mensen meer binnenlaat. Zowel de toegang tot de straat als de straat zelf wordt daarbij continu in de gaten gehouden met camera's, vanaf 11 uur 's morgens tot diep in de nacht. Boujrad: ,,We doen dat om de drukte te monitoren, maar gebruiken het ook bij incidenten in de straat.” Want de camera's - die ook na heel ver inzoomen nog een haarscherp beeld geven - hebben deze carnaval hun dienst weer bewezen, vertelt Boujrad.

,,Mooi voorbeeld is dat we bericht kregen dat er een zakkenroller in de straat liep met een duidelijk signalement. Met de camera's hadden we hem zo gevonden in de menigte.” Maar ook toen een beveiliger uit het niets een klap kreeg. ,,Zelf was de man helemaal verbaasd. Wij zien het op de schermen gebeuren, en nog voor hij hulp had ingeroepen, waren er in een paar seconden al vijf andere beveiligers ter plaatse.” Mocht het nodig zijn, dan kunnen de beelden live gedeeld worden met de hulpdiensten.

Mensen moeten de conclusies trekken

De techniek ontwikkelt zich verder, ziet Adema. Want ook bij festival als Bevrijdingsdag in Wageningen (100.000 bezoekers) en Decibel (60.000 bezoekers) worden slimme camera's ingezet. ,,In de toekomst zullen deze camera's zelflerend worden en steeds beter begrijpen wat normaal gedrag is in een menigte. Mocht er iets geks gebeuren, dan kan de camera daar zelf op inzoomen.” Maar het blijft voorlopig ter ondersteuning. ,,Mensen zullen altijd de conclusies moeten trekken over wat er gebeurt in de groep.”

Is er dan nog wat te wensen over voor Boujrad? ,,Misschien dat warmtecamera's nog handig kunnen zijn, zodat we exact kunnen zien hoeveel mensen er onder de luifels staan. Dan kunnen we een nog beter inschatting maken van de drukte en hoeveel mensen er binnen mogen.” Maar waar er voorgaande jaren nog wel eens werd gemopperd als mensen de straat niet in konden lopen met carnaval, is de sfeer in de wachtrij nu eigenlijk ook wel goed. Boujrad: ,,Maar inmiddels is iedereen er wel aan gewend. Op het allerdrukste moment deze carnaval moesten bezoekers 18 minuten wachten. Dat valt best mee toch, voor de leukste straat van Oeteldonk?”

Misschien ook interessant

Verwante artikelen